Fjellkurle

Chamorchis alpina

Orkidefamilien – Orchidaceae

Foto: Arne Jakobsen

Beskrivelse

Det første funn av fjellkurle i Norge ble trolig gjort av biskop Johan Ernst Gunnerus i 1767. På en visitasreise til den nordligste delen av sitt bispedømme fant han denne lille orkideen i Hasvik kommune i Vest-Finnmark. Biskopen var nok utstyrt med en god observasjonsevne, for det er ikke enkelt å finne denne planten som bare er 5-10 cm høy og lett stikker seg bort mellom andre planter. Blomstene er små og gulgrønne – ikke store og fargerike som hos mange andre orkideer. Bladene er trådsmale med ei langsgående renne og sitter samlet i en krans ved foten av den bladløse stengelen.

Det var den svenske naturvitenskapsmannen Carl von Linne som gav fjellkurle det vitenskapelige navnet Ophrys alpina, men i 1817 fikk fjellkurle navnet Chamorchis alpina av den franske botanikeren Louis Claude Richard. Fjellkurle er den eneste arten i slekta Chamorchis,

                                               

Vokseplass og utbredelse

Fjellkurle er knyttet til steder med kalkrik jord på rabber og i tørr hei, ofte sammen med reinrose. Utbredelsen strekker seg fra Jotunheimen og til de nordlige delene av Trøndelag. Så gjøre den et sprang nordover til Hattfjelldal og derfra er det en sammenhengende utbredelse til Øst-Finnmark. Høydegrensa for fjellkurle er 1570 m i Jotunheimen. Fjellkurle er en europeisk art som foruten i de skandinaviske fjell også er utbredt i fjell i Mellom-Europa.

Fjellkurle er i første rekke en lavalpin art som på sikt kan få sterk og uheldig konkurranse av mer høyvokste arter som følge av klimaendringer. Arten har derfor fått status “Nær truet” (NT) i siste utgave av den norske rødlista (2021).

 

Kartet fra Artsdatabanken viser den norske utbredelsen til fjellkurle.

 

Foto: Arne Jakobsen

Se flere bilder av fjellkurle i Bildegalleri fjellplanter på hjemmesiden til Rolv Hjelmstad.

Artsliste Kongsvoll botaniske fjellhage

 

Trollbinde

Trollbinde er en liten kommunikasjonsbyrå som holder til på Dombås, i vakre Gudbrandsdalen. Vi forteller din historie.

http://www.trollbinde.no
Forrige
Forrige

Smalnøkleblom

Neste
Neste

Høyfjellskarse